PROCES IZRADE WEB STRANICE

Proces izrade web stranice više je od samog kodiranja. Lako se pogubiti u svemu tome stoga vam donosimo naš kratki vodič od 7 jednostavnih koraka.

Proces izrade web stranice često se sastoji od više faza ovisno o dizajneru, programeru ili tvrtki koja je radi.

No svaki od njih polaze od prikupljanja relevantnih podataka o projektu, preko dizajniranja i programiranja pa sve do praćenja rada web stranice nakon isporuke.

Već na prvom sastanku volimo upoznati klijenta s našim procesom izrade web stranica, kako bi komunikacija i suradnja bila što lakša i jednostavnija. Ovo su glavnih 7 koraka u procesu izrade web stranice o kojima volimo ⁣razgovarati s našim klijentima i za koje vjerujemo da bi svaka tvrtka koja se bavi web dizajnom i programiranjem trebala proći: ⁣⁣

Analiza zahtjeva

U prvoj fazi izrade web stranice s klijentom nastojimo prikupiti što više informacija koje su relevantne za projekt. Prvi je korak zapravo i najznačajniji. On uključuje detaljno upoznavanje s poslovanjem tvrtke za koju se web stranica radi. Trebamo znati koja je svrha web stranica i koja je vaša ciljana publika. Tijekom ove faze odlučuje se i o tehničkim zahtjevima koje web stranica treba imati. Da li je potreban CMS sustav, sustav za rezervaciju, web shop, online naplata, proširene forme za specifične upite i slično. Analizom dobivenih podataka kreira se tehnička specifikacija web stranice.

Dizajn

Prilikom dizajniranja web stranice koristimo gotove predloške koje dodatno modificiramo i usklađujemo s vizualnim identitetom vaše tvrtke. Odlučili smo se za ovaj način rada jer nam to znatno ubrzava proces izrade web stranice i smanjuje njezinu cijenu, ali ne i kvalitetu.

Obično ponudimo 2-3 različitih stilova dizajna. Kod odabira stila dizajna važno je uzeti u obzir ciljanu publiku za koju je namijenjena web stranica. U ovoj fazi također definiramo izgled svih podstranica te dodajemo vaš sadržaj na web stranicu (tekst i slike). Svakako nastojimo udovoljiti vašim željama, a dati ćemo i naše stručno mišljenje kako bi postigli najbolje moguće korisničko iskustvo.

Programiranje

U fazu programiranja krećemo nakon što je dizajn web stranice odobren s Vaše strane. Sve naše web stranice su izrađene prema najmodernijim standardima te su sve responzivne. Na taj će način Vaša web stranica biti prilagođena svim uređajima koji su danas u upotrebi. Kako je ovo najintenzivniji korak u procesu izrade web stranice, komunicirat ćemo s Vama radi potrebnih materijala koje želite postaviti na web stranicu. Ukoliko tek pokrećete novu web stranicu, sve tekstove i materijale možemo pripremiti za Vas. Osim samog programiranja, u ovoj fazi rješavamo i definiramo hosting rješenje te ime domene.

Optimizacija

Događa se da mnogi preskaču fazu optimizacije web stranice, stoga ćemo pokušati osvijestiti važnost ovog koraka u razvoju web stranice. Korisnici svakodnevno pretražuju Internet na kojem je nebrojeno web stranica. Onih prvih nekoliko web stranica koje se prikažu na rezultatima pretrage (Google, Yahoo. Bing i slično) obično pokupe svu pažnju korisnika. Pitate se kako se dospijeva na vrh pretrage? Odgovor je SEO optimizacija. Tehnička SEO optimizacija uključuje niz aktivnosti koje je potrebno poduzeti kako bi pretraživači što bolje rangirali web stranicu za relevantne ključne riječi. Mnogo je detalja koji utječu na rangiranje web stranice u pretrazi i svakako je važno da web stranice bude barem tehnički SEO optimizirana, jer koja je svrha od web stranice koju nitko ne može pronaći. Stoga svaka naša ponuda obuhvaća osnovnu SEO optimizaciju. Naš cilj je da vas vaši klijenti pronađu na internetu!

Testiranje

Sada kada je Web stranica gotova slijedi testiranje. Prije svega volimo znati da li je naš kod za dizajn po standardima pa cijelu web stranicu testiramo u W3C validatoru koji detaljno prođe kroz naš HTML kod i javi nam eventualne greške. Zatim evaluiramo i programski kod, pazeći da nam se ne krije neki “Bug”. SEO optimizacija se također testira tako da se web stranica provlači kroz takozvani SEO checker (Online SEO provjera). Naposljetku radimo i onaj najobičniji ljudski test, gdje pomno provjerimo svaki element na web stranici, poklikamo sve što se da poklikati, pošaljemo sve upite i tako dalje. 

Isporuka

Kada se uvjerimo da je sve onako kako smo zamislili, slijedi isporuka. Na dan isporuke nema više potrebe za izmjenama jer je konačna verzija vaše nove web stranice već nekoliko dana dostupna na našem testnom serveru. Stoga se taj dan vaša nova web stranica samo prebacuje na naš produkcijski server, preusmjerava se domena i sinkroniziraju se poruke na e-mailu. Za isporuku web stranice online potrebno je rezervirati jedan do dva radna dana. Zašto? Zato što je to proces koji obuhvaća naš fizički rad isporuke web stranice, a zatim i vrijeme koje je potrebno internet poslužiteljima da registriraju novonastalu promjenu. Nakon isporuke slijedi još jedna faza online testirana projekta.

Praćenje

Pomno pratimo rad vaše web stranice. Komuniciramo s vama redovito, u slučaju da je potrebno nešto promijeniti, nadograditi ili popraviti. Svakako velik posao ostaje na vama da svoju web stranicu predstavite svojim sadašnjim i budućim klijentima. 

Nadamo se da vam je ovaj mali vodič za izradu web stranice pomogao. Nama je bilo zadovoljstvo podijeliti s vama naš proces rada. Ako vam se sviđa kako radimo i želite surađivati s nama pošaljite nam e-mail na encomwebdesign@gmail.com

digitalni marketing

Sa svim potrebnim informacijama, krećemo na izradu dizajna web stranice

ENCOM WEB

web stranica nije luksuz to je potreba

Kontaktirajte Nas

Livno, BiH

(+387) 63/480-127

encomwebdesign@gmail.com