Kolika je cijena izrade web stranice?

Prvo pitanje koje svima padne na pamet kada se spomene izrada web stranica je „Kolika je cijena izrade web stranice?“

Na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora jer cijena izrade prvenstveno ovisi o satnici web dizajnera i koliko kvalitetnu web stranicu želite imati.

Većinom klijenti nisu upoznati s cijenama izrade web stranica pa se često iznenade zbog čega to toliko puno košta. Većina klijenata razumije da se za dobro odrađen posao mora i dobro platiti, ali pronađe se i onih koji zahtijevaju profesionalne usluge uz minimalno financijsko ulaganje.

Da li profesionalna izrada web stranica opravdava visoke cijene? Kolika je stvarna cijena profesionalne izrade web stranica?

Cijena je glavni pokazatelj kvalitete

Kod izrada web stranica uglavnom vrijedi pravilo – koliko platite toliko i dobijete. Ukoliko izradu svoje web stranice prepustite u ruke profesionalaca na kraju ćete dobiti web stranicu kakvu želite. Prilikom profesionalne izrade odmah u startu imate dobru SEO optimizaciju, moderan dizajn koji prati trenutne trendove, dizajn prilagođen mobilnim uređajima itd. Iako ćete ovakvu web stranicu platiti skuplje, ali imat ćete osiguranje, jer svaki profesionalac stoji iza svojeg rada i učinit će sve kako bi dobili zadovoljnog klijenta.

Ako ste izradu web stranice platili jeftino, zapravo niste „prošli jeftino“.  Takav proizvod je uglavnom nekvalitetan i na kraju iziskuje neprestane prepravke koji Vas na kraju koštaju skuplje nego da ste odmah u startu potražili pomoć profesionalca. Takve stranice najčešće imaju lošu SEO optimizaciju, nisu prilagođene mobilnim uređajima, sporo se učitavaju, često su nedostupne, loše su rangirane na tražilicama i slično

Cijena izrade web stranice u WordPressu

U sljedećoj infografici pokušao sam opisati proces izrade jednostavne WordPress web stranice. Konačna cijena ovisi o satnici web dizajnera. To može biti 10 € ili čak 50 €. Web dizajn tvrtke koje su nove na tržištu često imaju niže cijene jer još uvijek nemaju toliko klijenata i uzimaju sve projekte koje dobiju.

Web dizajn tvrtke koje su dulje na tržištu obično imaju i veće cijene po satu jer su produktivniji i njihovi stručnjaci mogu posao napraviti brže. Također, zahvaljujući iskustvu odmah u startu brinu o sigurnosti i performansama. Krajnji kupac zapravo plaća za iskustvo koje su web dizajneri stjecali godinama.

Infografika: vrijeme potrebno za izradu jednostavnije web stranice

Napomena: infografika iznad prikazuje manju web stranicu za koje često dobivamo upit. Nisu sve web stranice ovako male (do 10 podstranica sa sadržajem). Također, dizajn nerijetko uzme i veći broj radnih sati, i zato je dobro biti što precizniji kod upita.

Jako pojednostavljena izrada web stranice

Jedan od razloga zašto su klijenti skeptični oko visokih cijena izrade web stranice bi bio da nisu upoznati što će sve web dizajner raditi.

 

A neki generalizirani koraci kod izrade web stranice bi bili:

 1. Dogovor detalja web stranice
 2. Web dizajn i programiranje
 3. Instalacije i podešavanje CMS sustava
 4. Osiguranjavanje sigurnosti web stranice
 5. Instalacija i podešavanje potrebnih dodataka
 6. Izrada strukture i navigacije web stranice
 7. Unos sadržaja web stranice
 8. Instalacija i povezivanje sa sustavima za analitiku i email
 9. Optimizacija web stranice za brzinu
 10. Završno podešavanje i puštanje online

Ovisno o znanju, iskustvu i potrebnoj količini posla svaki web dizajner bi potrošio različitu količinu vremena da izradi web stranicu.

Neko okvirno vrijeme za manje web stranice bi bilo oko 15 radnih sati.

Kako bi izračunali koliko će web stranica koštati, pomnožimo broj radnih sati s cijenom sata rada:

 • Uz cijenu od 10€ / sat x 15 sati => cijena WordPress web stranice je 150€
 • Uz cijenu od 20€ / sat x 15 sati => cijena WordPress web stranice je 300€
 • Uz cijenu od 30€ / sat x 15 sati => cijena WordPress web stranice je 450€

Ako su u pitanju veće web stranice, recimo da imate tvrtku koja se bavi prodajom i servisom poljoprivrednih strojeva i da imate već u startu 50ak podstranica sa sadržajem, onda je ukupno vrijeme izrade web stranice minimalno 50 radnih sati.

A ako želite izraditi web shop koji ima 100 artikala, popuniti sadržaj, optimizirati slike, podesiti online plaćanje – takvi projekti su u pravilu sa troznamenknastom satnicom.

*NAPOMENA: iako to nije uvijek točno, cijena satnice je pokazatelj kvalitete

Uz ove troškove, u cijenu izrade web stranice možemo uvrstiti i SEO optimizaciju, obradu fotografija, izradu logotipa pa čak i pisanje teksta za web stranicu.

A kada se web stranica zavši? Onda je dodatni trošak edukacija i digitalni marketing.

Sve su to dodatni troškovi koji podižu cijenu. Ne zaboravimo da i klijent odvaja svoje vrijeme kako bi dao relevantne informacije web dizajneru

Ne zaboravite i cijenu hostinga i održavanja web stranice

Svaka web stranica zahtjeva redovito održavanje (kao i kuća). Danas su gotovo sve web stranice dinamičke, i rijetko koja web stranica je statična da se na njoj ne objavljuju vijesti, nove usluge i slično.

Održavanje web stranice podrazumijeva redovito ažuriranje sustava, dodataka te ažuriranje sadržaja. U praksi klijent šalje materijale web dizajneru, i onda on objavljuje novi sadržaj. Ako ne održavate web stranice s vremenom vam ona samo propada, i bude zastarjela.

Cijena održavanje web stranice ovisi o angažiranosti i količini posla koju web dizajner ima. To je uglavnom od par sati mjesečno do par sati dnevno. Kod većih webshopova se često dodatno zapošljavaju ljudi koji rade samo na održavaju webshopa i ažuriranju sadržaja.

Praksa koja mi se do sada pokazala je da većinu web stranica ažuriram jednom mjesečno, a što se tiče objave dodatnog sadržaja – to po potrebi. Tako da u prosjeku svaku web stranicu održavam cca 2 sata mjesečno. Ako je u pitanju webshop, onda je održavanje 2 sata tjedno.

izrada web stranice

Hosting web stranice, ili web hosting, je naziv za računalo (server) koje ima spremljeno vašu web stranicu i prikazuje ju posjetiteljima

 

Cijene hostinga web stranica variraju obično o njihovim veličinama. Većina manjih web stranica treba i mali hosting s cijenom od 75km / 300kn / godišnje.

Izrada sadržaja za web stranicu, te SEO optimizaciju su trošak koji obično dolazi nakon izrade dizajna web stranica, i cijene variraju najviše zbog veličine projekta.

Međutim, na kraju kupac ipak plaća uslugu, i svakako da želi biti zadovoljan s dizajnom, brzinom, i iskustvom korištenja web stranice.

Vjerujem da svi želite da se vaši posjetitelji na web stranici dobro snalaze isto kao što bi se snalazili u fizičkoj trgovini. Zato i ne želite riskirati plaćajući nešto s preniskom cijenom i na kraju budete razočarani, i samo potrošite vrijeme i novac te morate sve ponovo raditi.

Što utječe na cijenu izrade web stranice ove godine?

Svake godine izrada web stranica je sve kompleksnija i potrebno je napraviti sve više i više koraka kako bi se završila web stranica.

Google stalno radi poboljšavanje svoje tražilice i isto tako bolje rangira web stranice koje imaju sve moderne tehnologije. Danas su tako faktori dobrog rankinga za web stranicu:

 • da ima SSL certifikat,
 • da je prilagođena za mobitele,
 • da je web stranica brza.
 • da je pristupačna

Prije 5 godina ovi faktori nisu toliko utjecali na ranking, a danas su obavezni. Zato je dobro pratiti trendove.

Ako želite profesionalne, optimizirane, moderne i funkcionalne web stranice koje ćete kasnije sami ažurirati, pošaljite nam upit.

ENCOM WEB

web stranica nije luksuz to je potreba

Kontaktirajte Nas

Livno, BiH

(+387) 63/480-127

encomwebdesign@gmail.com